Conventionresan 2017 till Chicago

I år var vi cirka 60 personer från Sverige som åkte till jubileumsconventet i Chicago. Årets vinnare av conventionresor och deras partners reste i grupp tillsammans med några som hade bokat sina resor genom multipeldistriktet och med mig som reseledare. Totalt var vi 14 förhoppningsfulla resenärer som onsdagen den 28 juli äntrade planet på Arlanda för att flyga till Chicago O´Hara. Efter en lång väntan innan vi alla hade kommit igenom inreskontrollen och blivit körda till Swissotel hade klockan blivit 20.30 USA-tid, d.v.s. 3.30 svensk tid. Efter ett kortare informationsmöte stupade alla i säng. Nästa dag anslöt ytterligare svenska lions som bodde på Swissotel så att vi totalt kom att bli en grupp på 27 stycken. 

På torsdagen hade vi inte något planerat officiellt program så de flesta från gruppen enades om att hoppa på en guidad busstur genom Chicago som jag tror att vi alla uppskattade. På kvällen var det dags för Nordic Get Together, en traditionell middag där de flesta nordiska deltagarna träffas och där respektive land får tillfälle att efter bästa förmåga underhålla gästerna. De svenska inkommande guvernörerna visade på ett livfullt sätt hur vi klär en midsommarstång och sedan utför vissa rituella danser runt densamma. Den danska gruppen hade valt att på ett ironiskt sätt visa vilka uttryck vår (Lions) förkärlek till olika utmärkelser kan ta sig medan de övriga länderna hade valt olika musikaliska framträdanden.

Den första dagen med conventionprogram var fredagen och vår grupp tog shuttlebussar ut till conventionlokalerna som låg cirka en halvmil från hotellet för att registrera oss. Vi möttes av en hiskeligt lång kö eftersom många av de cirka 30 000 som deltog i conventet hade gjort samma planering. Vi blev därför glada när en funktionär dök upp och berättade att grupper på fler än tio kunde registrera sig vid en disk utan kö vilket vi naturligtvis nappade på. Efter det att registreringen var avklarad så kunde vi bl.a. välja att gå på seminarier eller att titta på olika utställningar.


Lions parad i centrala Chicago.

Lördagens program inleddes med den internationella paraden där vi lions från Skandinavien gick ut som fjärde grupp. Paraden var en färgglad och medryckande tillställning som höll på i flera timmar. Tyvärr så lyckades den skandinaviska gruppen inte upprepa fjorårets fina resultat trots att alla entusiastiskt sjöng ”Jag är den glade vandraren”.  På kvällen var det dags att åka till conventioncentrat igen och denna gång för att se och lyssna på The Beach Boys som bjöd på många gamla örhängen.


Beach Boys.

Den första plenarsessionen hölls på söndag förmiddag då vi fick lyssna på bl.a. vår avgående president Bob Corlew och dagens huvudtalare som var förre vice presidenten i USA, Al Gore. Han pratade mycket engagerat och initierat om de hot som den globala uppvärmningen utgör mot vår planet. Efter lunch höll vår GRO Mats Granath ett seminarium kring Lions nya fokusområden och den nya organisationsstruktur som ska implementeras på MD-, distrikts- och klubbnivå för att vi ska kunna nå fokusområdenas mål. På kvällen var det dags för Skandinavian Hospitality Room dit många kom för att äta och dricka av de läckerheter som de skandinaviska länderna hade dukat upp. Bland besökarna var IP Bob Corlew och ”vår” 1:e vice IP Gudrun Bjort Yngvadottir från Island.

Under måndag förmiddag hölls den andra plenarsessionen med FN:s förre generalsekreterare Ban Ki Moon som en av talarna och LCIF:s styrelse lämnade en rapport om stiftelsens stöd till olika lionaktiviteter i världen. Liksom vid de båda andra plenarsessionerna så bjöds vi på musikunderhållning av hög klass. Sent på måndag eftermiddag äntrade gruppen Chicago den stora scenen och bjöd på sina gamla örhängen och efter den konserten tog sig flera från vår grupp till en italiensk restaurang där vi i trevlig samvaro åt en gemensam middag.

Conventiondagarna avslutades på tisdagen med den tredje plenarsessionen där Lions högsta humanitära utmärkelse delades ut till Mr. Stan Brock som grundat Remote Area Medical som har till syfte att ”leverera grundläggande medicinsk hjälp till människor i världens otillgängliga regioner”.  Mr Brook berättade om hur han fick idén till sin organisation när hade skadat sig i en indianby som låg 26 dagars resa från närmaste plats där han kunde få sjukvård. En annan gäst under sessionen var Hellen Kellers systers barnbarn som berättade historien om hur Helen Keller fick idén om att Lions skulle bli "Kights of the Blind". Vår nye internationelle president Naresh Aggarwal från Indien svors in och presenterade därefter sina mål som president för det kommande året. Även denna kväll valde flera att äta tillsammans och vi valde då att tillbringa sista kvällen med gänget på ett amerikanskt steakhouse.


Guvernörsrådet 2017-2018.

Vår sista dag i Chicago var onsdagen då vi inte hade något officiellt program. Flera av oss från Swissotel valde då att åka med på en guidad båttur på Chicago River där guiden med inlevelse berättade de arkitektoniska historierna som byggnader man ser från floden bär på. Sent på eftermiddagen var det så dags för oss att sätta oss i shuttlebussarna för att åka ut till flygplatsen.

Att delta i ett convention är stort. Du möter Lions från hela världen och i de stora hallarna ser du en palett med oändligt med färger på de kläder som deltagare från andra delar av världen bär. Men samtidigt bjuds tillfällen att prata med enskilda Lions om hur de arbetar och inte minst vad vi gör i Sverige och Skandinavien. Men det handlar inte alltid om Lions. Ett amerikanskt par i 60-årsåldern blev väldigt intresserade när de hörde att vi kom från Sverige och frågade hur ofta det ordnas stora ABBA-konserter i Sverige. Du skulle ha sett deras miner när vi berättade att vi inte har några sådana konserter.

Fler borde få tillfälle att uppleva ett convention. Ett sätt att få den möjligheten är att klubbarna köper in sig i de andelar som kan leda till att klubben vinner en conventionresa.

Avslutningsvis vill Inger och jag tacka alla som var med i vår grupp för trevlig samvaro under veckan i Chicago och vi ser fram mot att träffas igen någon annan stans.

Urban Möller

Fler bilder

 

Lions Clubs International MD101 Sverige